Goed nieuws voor aankomend motorrijders

Op 19 januari 2013 werd de derde rijbewijs richtlijn ingevoerd in Nederland. Dit is Europese regelgeving welke ertoe leidt dat jongeren die het motorrijbewijs willen bemachtigen moeten wachten tot zij 24 jaar oud zijn om op de zwaarste categorie motoren, A onbeperkt (vanaf 35 kW) te stappen. Jonger dan 24 en toch wil je motorrijden, dan begin je op een motor van de categorie A1, dit is een 125 cc (Max. 11 kW), twee jaar na het behalen van je A1 kun je opnieuw examen doen voor A2 (Max. 35 kW) en weer twee jaar daarna kun je examen doen voor A onbeperkt. Veel jongeren wachten wel tot ze 24 zijn. Met ingang van 31 december 2013 gaat deze regelgeving (weer)veranderen, dit maal goed nieuws voor 20 jarigen. Zij mogen vanaf deze datum direct hun A2 rijbewijs gaan halen. Zij hoeven dus niet eerst het A1 te bemachtigen. Het gaat er vanaf 31 december als volgt uit zien:

100_1131

Tussen 18 en 20 jaar oud en je motorrijbewijs halen

Rijbewijs A1, motoren van maximaal 125 cc en 11 kW

– Theorie examen

– AVB examen

– AVD examen

Tussen 20 tot 24 jaar oud en je motorrijbewijs halen

Rijbewijs A2, motoren zwaarder dan 11 KW, maximaal 35 kW

In bezit van Rijbewijs A1!

– AVD examen, met een aantal bijzondere verrichtingen op de weg

Niet in bezit van Rijbewijs A1

– Theorie examen

– AVB examen

– AVD examen

24 jaar of ouder en je motorrijbewijs halen

Rijbewijs A, motoren zwaarder dan 35 kW

In bezit van Rijbewijs A2

– AVD examen, met een aantal bijzondere verrichtingen op de weg en het rijden van een zelfstandige route.

Niet in bezit van rijbewijs A2

– Theorie examen

– AVB examen

– AVD examen

125 cc motor

Als je ouder bent en je wilt toch een lichter rijbewijs halen, dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Ook ben je niet verplicht om 2 jaar na A1 of A2 een zwaardere categorie te behalen. Deze wijziging is gekomen nadat er binnen de landen van Europa verschillen ontstonden in de uitvoering van deze derde richtlijn.

Ben je binnenkort van plan je motorrijbewijs te halen, informeer bij een rijschool bij jou in de buurt naar de mogelijkheden. Klik hier voor een lijst met rijscholen.