Klaarmaken voor de wintermaanden

 

lucky 13 ice

Terwijl de Temperatuur zich steeds meer richting het nulpunt begeeft, maken de meeste motorrijders zich op voor de winter. Voor de ene betekend dit dat de motor op stalling gaat, terwijl de ander op zoek gaat naar zijn of haar thermo-kleding. Een hoop motor bedrijven bieden winterstallingen aan, vaak samen met een grote beurt. De motor staat dan warm en droog, terwijl de accu losgekoppeld wordt. Nadeel aan deze manier van de winter doorkomen is dat je niet direct bij de motor kan. Ook al is het voor de afgesproken ophaal datum al mooi weer. Zelf heb ik het een keer meegemaakt dat tijdens de winterperiode er faillissement uitgesproken werd over de betreffende motorhandel (safe motors). Er brak een spannende tijd aan. Zou ik de motor terug krijgen en wanneer? De curatoren waren bezig met een indexatie van alle aanwezige goederen binnen de motorzaak. Pas als dit was afgerond kon ik aanspraak maken op mijn eigendommen. Aan het einde van het verhaal had ik de motor 3 weken na de afgesproken datum pas terug en de grote beurt was niet uitgevoerd. Wel had ik al een gedeelte van de grote beurt betaald. Uiteraard zijn er ook succes verhalen over dergelijke winterstallingen, bij de meeste motorbedrijven behandelen ze jouw mo

tor met een zijde handschoen en krijg je hem na de winterperiode keurig opgepoetst, met een volle accu en volledig nagekeken weer terug.

Zelf stallen

Als je de ruimte hebt of deze tijdelijk huurt kan het geen kwaad om de volgende zaken aan je motor voor te bereiden bij de winterstop.

– Koppel de Accu los en/of sluit hem aan op een druppellader. De accu ‘lekt’ altijd een beetje stroom. Het loskoppelen van de accu vermindert dit. Een druppel lader houdt de accu ook tijdens stilstand ‘actief’ en laadt hem bij waardoor de accu langer mee gaat. Staat de motor buiten of op een koude plaats, dan is het tevens raadzaam de accu te verwijderen en op een beschutte plaats te bewaren. Extreme koude en temperatuur wisselingen zijn schadelijk voor de accu.

OXFORD ACCU OXIMISER

 

– Om roestvorming te voorkomen kun je de ketting het beste in het vet zetten. Waar vet zit kan immers geen roest ontstaan. Vergeet niet om volgend voorjaar het overtollige vet weer te verwijderen. Ook de ketting spannen voor de winterstalling, voor het behoud van de ketting maakt dat op dit moment niet veel uit, maar volgend voorjaar wil j zo snel mogelijk weer rijden.

– Controleer je banden op spanning en eventuele beschadigingen. Nogmaals, volgend voorjaar willen we niet voor onaangename verrassingen komen staan. Een goede spanning voorkomt doorzakken van de band.

– Met silicone spray kun je rubber delen van je motor beschermen tegen uitdrogen. Denk hierbij aan je handvatten, keerring rubbers, koffer rubbers e.d. Sommige mensen gebruiken dit ook op hun zadel, dit wordt wel glad, dus kijk hier mee uit. Tevens kun je met silicone spray de zwarte kunststof delen een mooie glans geven.

– Plaats de motor op de bok. Dit zorgt ervoor dat je achterband niet doorzakt. Ook staat de motor netjes rechtop. Plaats je de motor onder een hoes, zorg er dan voor dat de motor afgekoeld is voor je de hoes erover heen trekt. Dit voorkomt condens vorming onder de hoes en daarmee een hoop ellende. Haal regelmatig de hoes even van de motor zodat het vocht wat eventueel onder de hoes zit weg kan.

– Tank de motor af, zodoende is ook de binnenzijde van de brandstoftank beschermd tegen roestvorming.

Dormex motorhoes

Ook voor de mensen die de motor binnen stallen in eigen garage, kelder of schuur. Was de motor voor stalling, volgend jaar krijg je het er niet meer zo makkelijk af. Ook zijn er speciale binnen hoezen in de handel welke jouw motor beschermen tegen stof en vuil.

Voor je aankomend voorjaar weer gaat rijden, vergeet vooral niet de vloeistof niveaus te controleren en controleer de banden spanning. Maar daarover binnenkort meer.

Mocht je aanvullingen hebben of iets meer wilt weten over een bepaald onderwerp. Laat het ons weten.

Prettige winter en tot die tijd, houdt rekening met de herfst (bladeren, laagstaande zon, harde wind)